Nakke, skulder- og armsmerter

Nakke, skulder- og armsmerterNakkens funksjoner spiller en helt sentral rolle i bevegelsesapparatet.
Finmekanikken i nakken består av et svært komplisert samspill mellom ledd, dyp muskulatur og nervesystem. Vi er helt avhengig av nakkens finmekanikk for å holde balansen, utføre presise bevegelser og orientere oss etter sanseinntrykk fra syn og hørsel.

Nær halvparten av alle kiropraktorens pasienter oppsøker hjelp for forskjellige typer nakkeproblemer.

De fleste nakkesmertepasienter har god nytte av kiropraktorbehandling. Kiropraktoren anvender hovedsakelig teknikker utført med hendene i selve behandlingen og bruker en rekke metoder og teknikker for å gjenopprette normal funksjon i ledd, muskler, bindevev og nervesystem. Kiropraktoren vil også vurdere mulig nytte av akupunktur, massasje eller opptrening hos fysioterapeut.

 

 

 

Smerter i skulderen

 

Vanlige årsaker til skuldersmerter:

 • Smerter fra et problem i nakken
 • Smerter fra skuldermuskulatur. Kan være relatert til holdning og spenningsmønstre i kroppen eller til arbeidsstillinger
 • Smerter fra sener/ slimposer eller andre strukturer i selve skulderen.

Skulderbladenes stilling og støttemuskulatur spiller en viktig rolle ved alle armbevegelser. Ensidige arbeidsstillinger gjør at armene lett blir holdt litt ut fra siden av kroppen med runde, fremoverbøyde skuldre. I denne stillingen mister skulderbladet sin muskulære støtte og de små, stabiliserende skuldermusklene overbelastes. Det kan bli trangt for senene i skulderen, noe som kan føre til betennelse og slitasjeforandringer i sener og ledd. Plagene som følger av dette kalles med en samlebetegnelse for subacromiellt smertesyndrom.

Vanlige symptomer ved subacromiellt smertesyndrom:

 • Skarp smerte i skulderen når en løfter armen, særlig når armen føres opp over skulderhøyde 
 • Smerter om natten, spesielt ved ligging på skulder
 • Verk i overarmen rett nedenfor skulderen, noen ganger helt ned til underarm og hånd

Kiropraktorens oppgave blir å finne årsaken til skuldersmertene dine og til å tilpasse et behadnlingsopplegg. Behandlingen vil være svært forskjellig avhengig av årsaken til smertene

 

 

Smerter i armen

 

Smerter i armen kan ha mange årsaker. Vanligvis er smertene fra muskel-skjellettsystemet. Armsmertene kan komme fra nakke, fra skulder eller fra muskulatur/bindevev/ledd i armen.

 

Noen vanlige typer plager er:

 

Tennisalbue 

 • Symptomene oppleves som skarpe, stikkende smerte over knokkelen på utsiden av albuen. Smerten kan forverres ved aktivering av involverte muskelgrupper som ved grep, bakoverbøyning av håndleddet samt ved uttøyning.
 • Smerten kan stråle ned på baksiden av underarmen og ut i fingrene. Smerteopplevelsen kan være borte ved hvile av armen.
 • Omtrent halvparten av de som utvikler en langvarig tilstand vil oppleve en spontan bedring ved at man regulerer sin egen aktivitet i forhold til hva man tåler
 • Dette er en tilstand som ganske ofte kan utvikle seg til å bli kronisk. Søk derfor hjelp hvis symptomene vedvarer,

  Du kan selv bidra med å tøye involverte muskelgrupper eller gjøre riktig utført styrketrening for involverte muskler. Dette kan kiropraktoren vise deg. 

  Ofte er denne type tilstander ledsaget av et høyt spenningsnivå i musklene i nakke, skulder og arm. Det er derfor viktig å undersøke nakke og øvre brystrygg hvor man erfaringsmessig finner forhold som er en viktig del av et fastlåst spenningsmønster.

 

Golfalbue

 • Dette er en tilstand som er mye sjeldnere enn tennisalbue, men som på mange måter er et helt tilsvarende problem. Forskjellen er at smerten i dette tilfellet er på innsiden av albuen og involverer musklene som bøyer håndleddet fremover.

 

"Musesyke"

 • Dette er et begrep som brukes om flere smerteproblemer i skulder og arm når disse henger sammen med mye arbeid foran datamaskinen. Den smerten som er mest typisk for ”musesyken” er smerter i musklene i underarmen. Irritasjonen i disse musklene vil som oftest henge sammen med spenninger i kjeve /nakke / mellom skulderblad og i skulderen.
 • Kiropraktorens oppgave blir å identifisere ditt spenningsmønster og finne frem til den mest hensiktsmessige behandlingen for dette. Både akupunktur, massasje og treningsopplegg kan være med som en del av dette.


Håndsmerter

 • Smerter i hånd / håndledd kan i mange tilfeller komme av låsninger i håndleddet eller fra triggerpunkter i muskulaturen.
 • Et spesiellt problem er det såkalte "Carpal tunnel syndrom" som gir smerter og følelsesforstyrrelser i hånden. Dette kommer av at en nerve i håndleddet er blitt avklemt. I noen tilfeller kan dette behandles kiropraktisk. Noen ganger er operasjon nødvendig. 


© 2011 | ARENDAL KIROPRAKTISKE SENTER | Tel: 37 00 44 44 | E-post: post@kiropraktor-arendal.no | Org.nr. 971328282

Nettsideløsning og Webdesign fra Mosoft : Web